Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των ούλων και όλων των στηρικτικών ιστών που περιβάλλουν το δόντι (περιοδοντικός σύνδεσμος, φατνίο).

Προκαλείται κυρίως από την μικροβιακή πλάκα (βλ.θεραπεία ουλίτιδας) με συνυπεύθυνους και άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες (φάρμακα, κληρονομικότητα, ορμονικές μεταβολές, συστεμικές παθήσεις).

Συμπτώματα

  • Αιμορραγία των ούλων
  • Κόκκινα, οιδηματώδη και ευαίσθητα ούλα
  • Υποχώρηση των ούλων
  • Κινητικότητα των δοντιών
  • Κακοσμία του στόματος

 

Θεραπεία

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας εξαρτάται απο το στάδιο εξέλιξης της. Μπορεί να είναι μόνο συντηρητική ή ένας συνδυασμός συντηρητικής και χειρουργικής θεραπείας.

Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται σε υποουλική απόξεση της ρίζας του δοντιού με απομάκρυνση της πλάκας, της τρυγίας (πέτρας) και των μικροβίων που είναι εγκατεστημένα πάνω στα δόντια και κάτω απο τα ούλα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη γιατί πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες για διατήρηση σωστής στοματικής υγιεινής στον ασθενή (χρήση ειδικού στοματικού διαλύματος, τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών κ.λ.π). Απαιτούνται συνήθως 4-5 επισκέψεις για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η χειρουργική θεραπεία ακολουθεί την συντηρητική σε περιπτώσεις βαριάς μορφής περιοδοντικής νόσου. Συνίσταται σε χειρουργική διευθέτηση των περιοδοντικών ιστών με τομές, απομάκρυνση υπερπλασμένων και αστήρικτων ούλων και συρραφή. Το πλεονέκτημα της είναι ότι μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη απομάκρυνση της τρυγίας, μείωση του βάθους των περιοδοντικών θυλάκων και αναγέννηση των περιοδοντικών ιστών.