Η σημασία των στοματικών διαλυμάτων

0

Τα στοματικά διαλύματα αποτελούν έναν αναμφισβήτητο σύμμαχο στην καλή στοματική υγιεινή. Με τις αναρίθμητες μάρκες όμως που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι λογικό ο καταναλωτής να μπερδεύεται και να μην καταλαβαίνει ποιό απο αυτά είναι καταλληλότερο για τον ίδιο.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο περίπλοκα. Οι τρεις κατηγορίες διαλυμάτων που υπάρχουν είναι:

  • τα φθοριούχα
  • τα αντισηπτικά
  • ένας συνδυασμός των παραπάνω

Τα φθοριούχα στοματικά διαλύματα ενισχύουν το σμάλτο των δοντιών κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά απέναντι στις επιθέσεις των οξέων που παράγονται στο στόμα και προκαλούν τερηδόνα.

Τα αντισηπτικά διαλύματα δρουν μειώνοντας των αριθμό των βακτηριδίων της στοματικής κοιλότητας,  προλαμβάνοντας έτσι νοσήματα των ούλων (ουλίτιδα,περιοδοντίτιδα) και  αφήνουν πίσω τους δροσερή αναπνοή. Με έμμεσο τρόπο βοηθούν και αυτά στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Επειδή όμως  μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση της γεύσης αλλά και να κάνουν “λεκέδες” στα δόντια πρέπει να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρο σας πριν απο τη χρήση τους.

Ανεξάρτητα από τον τύπο στοματικού διαλύματος που χρησιμοποιείται είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης.

Γενικοί κανόνες :

  • Το στοματικό διάλυμα ΔΕΝ αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών. Χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ  μετά από αυτό για να είναι αποτελεσματικό.
  • Μετά τη χρήση στοματικού διαλύματος δεν ξεπλένουμε το στόμα μας για τουλάχιστον 30′.
  • Δεν χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα πάνω από δύο φορές τη μέρα.