Η αποτρύγωση είναι η οδοντιατρική θεραπεία που περιλαμβάνει το “σπάσιμο” και την απομάκρυνση των εναποθέσεων τρυγίας (πέτρας) απο τα δόντια με τη βοήθεια μιας συσκευής υπερήχων.

Η συσκευή υπερήχων έχει ένα μεταλλικό άκρο και με τις παραγόμενες μικροδονήσεις οδηγεί την πέτρα σε σταδιακή αποσύνθεση. Μετά την ολική αφαίρεση της πέτρας πραγματοποιείται στίλβωση (γυάλισμα) των δοντιών ωστε να απομακρυνθούν και τα τελευταία ψίγματα τρυγίας και να αφαιρεθούν οι χρωστικές.

Πρόκειται για μια διαδικασία ανώδυνη, ταχύτατη και με χαμηλό κόστος που διαδραματίζει όμως πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων.

Τι προκαλεί η συσσώρευση πέτρας?

Η συσσώρευση πέτρας προκαλεί φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) η οποία εκδηλώνεται με ερυθρότητα και αιμορραγία των ούλων συνήθως κατα το βούρτσισμα των δοντιών. Αν η πέτρα παραμείνει στα δόντια για μεγάλα χρονικά διαστήματα τότε εκτός απο τα προβλήματα στα ούλα αρχίζουν να δημιουργούνται και προβλήματα στο οστούν που περιβάλλει τα δόντια (φατνία) το οποίο αρχίζει να φλεγμαίνει και να υποχωρεί δημιουργώντας κινητικότητα στα δόντια.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ως περιοδοντική νόσος (περιοδοντίτιδα) και είναι ένα από τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα της πέτρας.

Ο οδοντικός καθαρισμός συνιστάται 1 φορά κάθε 6 μήνες αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλό να πραγματοποιείται συχνότερα.